Editörden

Editörden

  • Recep Savaş

Trd Sem 2024;12(1):0-0

Türk Radyoloji Seminerleri’nin bu sayısında “Diffüz Akciğer Hastalıkları” işlenmiştir.

İnterstisyel akciğer hastalıkları son zamanlarda daha iyi tanınmaya ve tedavi edilmeye başlaması ile bu grup hastalıklara ilgi de artmıştır. Özellikle bilgisayarlı tomografi ile İPF olguları iyi tanınmaktadır. İPF hastalarının ileri yaş grubunda olması, biyopsi olmadan tanı konulması ve tedaviye başlanılması ile alevlenme başta olmak üzere komplikasyonları azaltmakta ve fibrozisi yavaşlatmaktadır. Yine hem İPF hem de İPF dışında mevcut çok sayıda interstisyel akciğer hastalığının tanı ve ayırıcı tanısını yapmak her zaman kolay olmamaktadır. Bu hastalık grubunda son yıllarda birkaç yılda bir rehber değişikliği olmaktadır. Bilgi birikimi ve sonuçlara göre çıkan rehberler şu an bile interstisyel hastalıklarını tam olarak yansıtmamaktadır.

Tanı ve ayırıcı tanıda Radyolog, Göğüs Hastalıkları, Romatoloji, Patoloji ve gereken olgularda Göğüs Cerrahisi’nin içinde olduğu multidisipliner takım olabilmek çok önem arz etmektedir.

TRD seminer konuları da bu grup hastaları anlama ve değişik radyolojik bulguları öğrenme amaçlı konunun uzmanları tarafından yazılmış ve tecrübelerini paylaşmışlardır.

Başta Radyoloji Hekimleri’ne yol gösterici olacak bu seminer sayısının faydalı olması dileklerimle, katkıda bulunan tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim.

Prof. Dr. Recep Savaş,
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye